Még sosem voltunk ilyen közel

Dna hírek

Rómer Flóris 1860-ban ezt írta róla: Az “…Ördög-árok, a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve… vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak – itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik.”

Jólvan baszod, de mit keressünk, mert már harmadszor jövünk el túrázni azért hogy megtaláljuk, de nincs sehol egy óriási tábla: “Gratulálunk, Ön elérte az Ördög-árkot”.

Intro

Ez az egész azzal kezdődött még március elején, hogy a Doktor úr kitalálta menjünk túrázni a Bakonyba. Még épp csak kezdett tavaszodni, a fákon semmi levél nem volt, de márc. 15ike, ünnep, hosszú hétvége, viszonylag jóidő, persze gyerünk. Elég gyorsan kitűztük a célt, elmegyünk az Ördög-árok-hoz. Marha jó, ördögök, árkok, barlangok, bakony, túra, sima ügy. Ekkor még nem sejtettük, hogy…

Csapó #1 – 2011 Március 13. Vasárnap

Vonat Zirc-re reggel 8:49, check, elindulunk. Sör, pálesz, kaja a vonaton, check, királyság. Leszállunk, ott a jel, irány, óriási a lendület. Elhagytuk a várost, követjük a piros csíkot a fákon és az út felvezet egy jó kis dombra. Felérünk a tetjére, na itt meg kell pihenni, 500m-re a várostól, 20 perc menet után. 😀 Kaja,sör,pálesz,cigi és hajrá tovább. De merre is? “Szerintem menjünk le a völgybe.” Itt már kezdtek körvonalazódni a kezdő túrázó jelenségek, térkép semmi, fejből, megnéztük neten jó lesz az. Jó is volt, egész addig míg elértük a 82es főutat, aminek a túlodlalán volt a cél.

Át kell menni rajta, ezt tudtuk előre, semmi gond. Előtte jól útbaigazítottak minket, hogy kerssük egy kőris fasort. Aha erdész mindenki 200mről kiszúrom a kőrist, úgyhogy irány párhuzamosan a főúttal. Olyan volt mint a még-egy-milló-lépés-magyarországon csak mi hatan egy jó órát mentünk a foglamas főút mellett, a bakony szépségei meg valahol odébb, fasor persze nincs.

Támpont!!! Imremajor!!! Ez fix pont, jófelé megyünk, de mivel elfáradtunk kicsit, volt egy jóképű düledező buszmegálló, a túristák kedvenc pihenőhelye: kaja,sör,pálesz,cigi. Elfogyott a pálesz 🙁 De, fasor sehol, marad a kommandó, toronyirányt és mit ad isten meglett a jel, persze fasor nem volt sehol, szóval kösz öreg fószer és családja. Azám, de jó lesz nekünk ez a jel? Persze, meg aztán a jel valahova csak visz, kövessük baj nem lehet. Újabb 2 óra a legromantikátlanabb erdészeti fakitermelési útvonalon és lassan már azon agyaltunk, hogy bakker vissza is kéne jutni valahogy időben, mert a vonat stb. Utvonalat nem váltunk, követjük ami van csak odavisz valahova ahonnan már visszatalálunk – ez volt a mottó. Teljesen jogos amúgy, hülyeség lett volna a semmi közepén kitalálni, hogy na most egy huszárvágással átvágunk egy másik jelölt útra és az fain lesz.

Piros kereszt a messiás. Ez még az óraállítás előtt volt és kezdett sötétedni. Velünk volt Molly, aki egy tündér kis boxer, ő volt az önjáró vésztartalék, ha úgy adódik itt éjszakázunk. A legjobb az volt, hogy olyan útvonalat válaszottunk, hogy úgy dél és délután 4-5 óra között 0 emberrel találkoztunk. És amikor már majdnem a Pikeey telefonján lévő GPS-re hagyatkoztunk volna egy kereszteződésben ahol megjelent a sárga vonalas út: “Ott jön valaki!!!” Bazeg, egy csávó volt, aki úgy gondolta hogy mivel Cseszneken van dolga ő átgyalogol oda át a bakonyon. Igazi jókiállású vidéki srác, azt mondja ugyan 2 óra séta, ismeri a helyet mint a tenyerét.

“Akkor ments meg minket, merre van Porva-Csesznek?”
“Ahonnan jövök, kövessétek a sárgát végig, 40 perc max.”

Persze hogy mi nem arra akartunk volna indulni 10 perc tanakodás után 😀 Követjük a sárgát, már túrázók is vannak, halljuk a vasutat, látjuk a vasutat és odaértünk. Még volt 30 perc a vonatig, kajátunk, de belegondolva, hogy kb a tervezett út 3/4ét ha megtettük ( jó esetben, mert fogalmunk se volt merre megyünk ), abban maradtunk, hogy legközelebb közelebbről indulunk és jobban utánanézünk. Mert elmegyünk oda akkor is!

Itt vannak a képek:

https://picasaweb.google.com/108042780622860134125/Bakony20110313?authkey=Gv1sRgCMGilpnLv4rjTw&feat=email#

Csapó #2 – 2011 Március 25.

Ezen, csak Miss Adél és a Doki volt, olyan felderítő túra volt, de a lényeg, nem találták meg megint.

Csapó #3 – 2011 Április 23. Szombat

Itt már minden klappolt. Az R.P.GY. volt a vendégünk a túrára, teljes magabiztosággal invitáltam, hogy gyere megyünk az Ördög-árokhoz. Szokásos kezdés: vonat,kaja,sör csak most Porva-Csesznekig tanulva az előzőekből. Rengetegen voltak most már, tényleg hibátlan túraidő, fák szépen meglevelesedtek és látszott, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek akik elindulnak.


.

Azért, hogy legyen útmutatás, 21-ik századi módjára lefényképzete a Doki a térképet a vasútállomáson, az volt a Szent-Grál, követtük. Ettünk egy “fasza” jégkrémet indulás előtt… drága volt és olvadt…

Az eleje szokásos, egy raklap ember, persze van aki 100 méterig jut az állomástól és már süt/kajál/pihen, lovakkal jönnek szembe az úton, nem kicsit fosok azoktól az állatoktól… Megemlékezünk a répcelaki botrasszizmusról is, recsegnek az ágak.


.

Kisebb, nagyobb megállásokkal de haladtunk irányba. Most már sokkal szebb környéken túrázunk, igazi vadregényes, sorba jönnek a kitűzött célok: 82-es átkelés, Gézaháza, Mogyorós kert. Vigyorgunk mint a tejbetök, mászunk, eszünk, Ördög-Árok here we come!


.

Aztán ott volt a szarvas. Egy döglött. Az úton. Akkor még nem sejtettük, hogy ennek micsoda jelentősége lesz. Fél óra mulva kb. belebotlunk egy családba ami alapvetően jó, mert ugye ahol ember van ott van valami szóval biztos jó felé megyünk. Aztán jött a pofon.

“Az Örög-árok felé megyünk.”
“Aha, nézzétek meg a térképünket, rossz felé jöttetek.”
“Neeeeeeeeeeeeee!!!”
“A szarvasnál jobbra és nem balra.”


.

Tehát, az utolsó kereszteződést rontottuk el és jöttünk jó egy fél órát a visszafelé vezető úton, úgy, hogy közben 100 méteres távolságra megközelítettük a célt. Itt kiült a csalódás az arcunkra, mert már du. 4-5 óra felé járt és még a visszavezető út sem volt rövid Cseszneken keresztül.

Késő volt már ahhoz, hogy visszaforduljunk, elérjük a célt és még el is érjük a vonatot, meg aztán még szalonnasütés is tervben volt, de csak megjárattuk a szalonna/hagyma/krumpli kombót. Tehát, irány Csesznek, vár, át a falun és vissza Porva-Csesznekre a vonatállomásra. Szép időben, szép helyeken, szép túra volt, de az a hülye Ördög-árok nem adja magát könnyen nekünk. Láttunk őzet, rókát ( bár csak páran ) siklót, lovat, elfáradtunk a nap végére mindíg, túra volt.

De már megvan a következő dátum és belepisálok az Ördög-árokba ha fene fenét eszik akkor is!

9 hozzászólás “Még sosem voltunk ilyen közel”

 1. Jax mondta:

  Aki megtalálja a rókát és a banánhéjat a képeken az örök dicsőséget nyer.

  Teljes képgalériák:
  Doki: https://picasaweb.google.com/108042780622860134125/20110423SoseVoltunkIlyenKozelBakony?authkey=Gv1sRgCLnm0qPc5eTrLQ&feat=email#

  Pikeey: https://picasaweb.google.com/110567920464876112435/20110423_MegSosemVoltunkIlyenKozelII?authkey=Gv1sRgCOPB05jyyq_lywE&feat=email#

  Az elsőről a képek még alszanak 🙂

 2. Jax mondta:

  Közben felébredtek az első túra képei is:

  https://picasaweb.google.com/108042780622860134125/Bakony20110313?authkey=Gv1sRgCMGilpnLv4rjTw&feat=email#

 3. Noresz mondta:

  Jó kis túrák, Pupákok 🙂
  Elindult az élet ismét az oldalon. Ne tartsátok magatokba, így ki kell írni.
  Bár az Ördög árok nem egy bonyolult célpont. Szerintem direkt tévedtetek el 🙂
  Na hajrá.

 4. Dorten mondta:

  Na végre!!!!
  Gondolom tudod JAX, hogy ezt mire mondom! 🙂 Hát jobb később mint soha!
  A lényeg, hogy ismét életre kelt az oldal és vége a “téli” álomnak.
  Csak annyit tudok hozzáfűzni a témához, hogy kurvajó kis túra volt ez vazze!! Annak ellenére, hogy a várva várt “EZ ITT AZ ÖRDÖGÁROK KÉREMSZÉPEN TESSÉK GYÖNYÖRKÖDNI ÉS ÖRÜLNI” neonfényből kialakított feliratot nem nagyon sikerült elérnünk. Pedig a beklóókolt túratárs már tűkön ült és remélte, hogy megpillanthatja ezen fenséges természeti képződményt!
  A fényképek jók lettek, mondjuk ezen egyáltalán nem csodálkozom, hisz minden profi fotós (Pitta rád gondolok) tudja jól, hogy az erdei fotózásnál a faszifejes beállítás a legoptimálisabb!! Ugye jól mondtam?? Még kezdő vagyok! 🙂
  Hát ennyi!
  Szerintem annak ellenére, hogy a terv alig 50%-át sikerült teljesíteni fasszentos túrát nyomtunk. Másnap még bizsergett a talpam. Tanulság: kemény talpú bakancs kellet volna! Az idő jóó volt, szendvicsek finomak voltak mi kell még?? Talán legközelebb több víz!

 5. Psychoo mondta:

  udvozlet emberek!

  fasza kis iras lett 😀

 6. pacman mondta:

  huha de lemaradtam millen evet irunk …mindegy is jo kis tura lehett 🙂 A DNACREW ezek szerint 2011 majusaban meg letezett 🙂

 7. Jax mondta:

  Létezik az még most is, csak annyi a megjelent írás, hogy nem győzzük átvenni a Pulitzer díjakat.

 8. pacman mondta:

  nyithatnal egy meg Meg elunk rovatot azt meg tolthetjuk tartalommal 🙂

 9. Noresz mondta:

  Nos végülis megvolt az árok így télen… Lehet szervezni egy tavaszi mutatványt rá 🙂

Szólj hozzá

Be kell lépned, hogy hozzászólhass.